Natuur- en Vlindertuin ‘De Punt’

juli 8th, 2019

groente-040.jpg

Natuurtuin de Punt ligt verscholen achter de Wereldwinkel. De tuin dankt zijn naam van oudsher aan de vorm die ontstaat door de begrenzing van de dijk (Schotdeuren), het Merwedekanaal en het Zederikkanaal. Je vindt er veel wilde planten, vogelbosjes, een paddenpoel, een kruidentuin en een moestuin. Met een beetje geluk kom je vlinders, padden, kikkers, salamanders en misschien zelfs een ooievaar tegen. Een heerlijke plek om even rond te wandelen, op een verscholen bankje te zitten of te mediteren.

GESCHIEDENIS

werkdag-mei-2009-264.jpg

Aan beide kanten van de tuin ligt een brug: De Rijkstraatwegbrug en de Schotdeurense brug. Deze bruggen zijn in het verleden altijd met de hand bediend door brugwachters. Als  de brugwachters tussen 2 boten in even tijd hadden, werkten ze in hun moestuin op de Punt. Het wilgenlaantje langs de tuin werd lang geleden aangeplant door vader en zoon de Bruin, die beiden visser van beroep waren. De netten werden in de wilgen te drogen gehangen en de takken gebruikt voor fuiken. De dijk rondom is van oudsher gebruikt voor recreatieve doeleinden. Vele generaties Arkelaren hebben er gevist of gezwommen.

mei-2009-298.jpg

Kees Maarse en Wilma Abspoel kregen 40 jaar geleden een stukje moestuin op de Punt. Jarenlang hebben ze daar met veel plezier biologisch getuinierd. Boterhammen en koffiepot mee, de kinderen in hun kinderwagen slapend onder de wilgen. Grote schrik dan ook toen er ca 30 jaar geleden ineens een bord op de Punt stond, waarin de Waterstaat aankondigde de grond te verkopen. Zo’n mooie historische plek mocht toch niet verloren gaan? Toen is veel in beweging gekomen. Stichting de Punt werd opgericht. Plannen werden gesmeed en met hulp van de gemeente Giessenlanden kon de grond gekocht worden. Dit moeizame proces nam 2 jaar in beslag. Intussen waren de voormalige moestuinen in beslag genomen door 2 meter hoge distels en brandnetels. Zo veel natuur bedoelden we nou ook weer niet dus een enthousiaste ploeg vrijwilligers trok de kaplaarzen aan en begon met graven van de paddenpoel en het planten van bomen en bosplantsoen.

p1010017.JPG

BOMEN EN BOSJES

Gekozen werd voor bomen en struiken die hier van nature makkelijk groeien, zoals zomereik, haagbeuk, wilg, els, hazelaar, vlier en boskriek. Es, meidoorn, sleedoorn, wilde pruim, iep en egelantier hadden zichzelf al spontaan gevestigd.

FRUITBOMEN

wereld-in-de-achtertuin-2-011.jpg

Er is gekozen voor oude hoogstam-fruitsoorten als notarisappel, gravensteiner, mispel, kweepeer, Brabantse bellefleur en sterappel.

VLINDERTUIN

Vanzelf groeiden er metershoge distels en brandnetels. Fantastische vlinderplanten, maar we wilden toch ook graag wat meer diversiteit. Wat wij doen is samen te vatten als spelen met de natuur: We planten wat, we wieden wat , we laten de natuur de rest doen en verwonderen ons over wat er ontstaat. Als je kiest voor planten die hier thuishoren, komen vanzelf ook de vlinders, insecten, vogels en amfibieen die hier thuishoren.

PADDENPOEL

kikkers-2009-057.jpg

In het hart van de tuin ligt de paddenpoel. Op een bankje, op de houten vlonder kun je helemaal tot rust komen en genieten van libelles, salamanders en kwakende kikkers. In de lente bloeien er de gele lis, de waterranonkel en de waterviolier en in de zomer de valeriaan, de moerasspirea en de kattenstaarten.

VRIJWILLIGERS

De tuin wordt nog steeds onderhouden door Kees Maarse en Wilma Abspoel, maar zij krijgen hulp van vrijwilligers. In ieder seizoen wordt minstens 1 werkdag georganiseerd. Onder het genot van koffie, soep en vooral veel gezelligheid wordt er gehooid, gesnoeid en gewied. Wil je ook een keer meedoen? Stuur dan een e-mail (zie contact) of bel 0183-564511 Je krijgt dan bericht van de data. werkdag-januari-2010-161.jpg

WERKDAGEN

Minstens 4 keer per jaar houden we een werkdag. Meestal in januari, juni, september en november.  Jong en oud van harte welkom! Wij zorgen voor soep, broodjes en ander lekkers! Kijk voor de data bij Nieuws. Zin om een keer mee te doen? Bel of mail ons even (zie contact)


Kijk verder bij: Exposities

Geplaatst in De natuurtuin | Reacties uitgeschakeld voor Natuur- en Vlindertuin ‘De Punt’