
BLOESEMFEEST BOOMGAARD ONDERWEG
FRUITBOMEN IN VOLLE BLOEI
Van harte welkom!
Wie Boomgaard Onderweg op haar mooist wil beleven, is zaterdag 5 april van harte welkom tussen 10.30 en 12.30 uur.
De vrijwilligers bakken cake en taart voor bij de koffie/thee en er worden rondleidingen gegeven in de boomgaard. De boomgaard heeft zichzelf versierd met feestelijke bloesem. Het duurt altijd tekort: Kom nu genieten!
(Aspirant) Herenboeren van harte uitgenodigd voor kennismaking en informatie:
Bestuursleden, kartrekkers en werkgroepleden van Herenboeren Gorinchem zullen aanwezig zijn om informatie te geven over dit project. Wil je meer weten en/of kennismaken, kom gezellig even langs.
Live muziek
Extra feestelijk dit keer is de live muziek.
Onze boomgaard-troubadours Christine en Wilma hebben beloofd te komen spelen.
Voedsel voor bijen
Als het weer een beetje mee zit (niet te koud of te nat) kunnen vele bijen zich tegoed doen aan deze nectarovervloed. In de afgelopen maanden hebben we ze al gezien op de bloemen van de hazelaar en de gele kornoelje. Na de bloei van de fruitbomen zorgen de vele wilde bloemen ervoor dat er voor de insecten nog tot de winter voldoende te eten is.
Wilde bloemenweides met voedsel voor insecten na de bloei van de fruitbomen
Meer diversiteit
Mensen die vorig jaar ook geweest zijn, kunnen zien hoe de diversiteit jaarlijks toeneemt: Dit jaar zijn weer veel nieuwe bomen geplant, zoals diverse soorten appels, kweeperen, pruimen en tamme kastanjes. Ook is de begroeiing onder de bomen flink toegenomen: Naast veel kruidachtige gewassen als munt, daslook, hondsdraf en dovenetel zijn er ook tientallen bessen, frambozen en aardbeien bijgekomen. Veel bomen en bessen worden door vrijwilligers zelf opgekweekt, o.a. door zelf te enten.

Derde informatieavond Herenboeren Gorinchem
Kartrekkers op de tweede informatieavond
Na een drukbezochte eerste en tweede informatieavond is het tijd voor de derde informatieavond over Herenboeren Gorinchem op 15 april in de Elzenhof in Dalem. Op deze avond wordt uitleg gegeven over dit prachtige initiatief en er is volop gelegenheid vragen te stellen. Herenboeren Gorinchem heeft sinds de eerste informatieavond grote vorderingen gemaakt in aantal leden en de zoektocht naar een locatie. Dus ook als je al eerder op een informatieavond was, kan het interessant zijn nog een keer langs te komen voor het laatste nieuws.

Plantjes en stekjes markt bij de Punt Arkel en Open Tuin
EXTRA VEEL VASTE PLANTEN VOOR VLINDERS EN BIJEN
Veel soorten voor vlinders en bijen:
Inmiddels is het een begrip geworden: De lente-plantjesmarkt bij de Punt Arkel. We hebben weer veel verschillende plantjes uit de Natuurtuin, die op natuurlijke wijze gegroeid zijn: Gezond, sterk en zonder gif, opgepot met biologische potgrond van Bio Kultura. We hebben o.a.voor de vlinders en de bijen: phlomis, persicaria, kaukasische smeerwortel, gele primula, diverse soorten herfstasters en geraniums, hemelsleutel, teunisbloem, judaspenning , gele dovenetel, zenegroen en 4 kleuren vlinderstruiken. Specialiteit zijn onze makkelijk te vermeerderen sneeuwklokjes, die iedere lente weer een feest zijn.
Eetbare planten:
Beroemd in de regio is onze weelderig groeiende daslook: Prachtige bodembedekker in de lente, voedsel voor bijen en basis voor heerlijke lente-gerechten als pesto, soep of salade. Zowel de bollen als bloemen en bladeren geven een heerlijke knoflooksmaak. Het is de wilde noord-Europese knoflook. Bij de eetbare planten hebben we ook: bieslook, munt, citroenmelisse, rozemarijn en aardbeien.
bloeiende daslook in de Natuurtuin
Rondleidingen:
De hele dag zal de tuin geopend zijn en ieder uur zijn er rondleidingen. Desgewenst kun je deskundig tuinadvies krijgen of gezellig een kop koffie drinken.
Zaden voor bloementuin en moestuin:
Natuurlijk hebben we ook weer een grote collectie biologische zaden van de Bolster en wil je liever een wilde bloemenweide, kies dan voor het Prachtlintmengsel ( meer dan 30 soorten inheemse soorten)
Zaden van de Bolster
Tuin- en potgrond en mest-compost van Bio-kultura
De documentaire gezien: ”De zwarte kant van potgrond?” Dan wil je alleen nog maar grond of compost van Bio Kultura. Daar worden geen natuurgebieden voor afgegraven of gesloopt. Omdat er zoveel vraag naar was, hebben we dit jaar voor het eerst ook mest-compost. Maar let op: op = op.
Zaden voor bloemenweide
Van harte welkom op zaterdag 29 maart!
Mocht je die dag nou verhinderd zijn, maak dan even een afspraak voor een ander tijdstip. We helpen je graag. Ook kunnen we op bestelling grote bloeiende oeverplanten leveren voor slootkanten of poelen.

NL-DOET IN BOOMGAARD ONDERWEG
LENTEWERKZAAMHEDEN IN DE BOOMGAARD:
Verzorgen van jonge aanplant
Iedere zaterdagochtend zijn de vrijwilligers van Boomgaard Onderweg aan het werk in de boomgaard, weer of geen weer, zomer of winter.
Wil je deze gezelligheid ook eens beleven op deze prachtige plek? Kom dan op 15 maart meehelpen met snoeien, wieden of snoeihout opruimen. Op 10.00 uur starten we met koffie bij de blokhut en dan gaan we met z’n allen aan de slag. Van harte welkom!

INFORMATIEAVOND HERENBOEREN GORINCHEM
UITNODIGING INFORMATIEAVOND
Op maandag 10 februari vindt de tweede informatiebijeenkomst plaats van Herenboeren Gorinchem.
Plaats: Ontmoetingskerk, Stalkaarsen 19, Gorinchem.
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur.
Een korte beschrijving van het concept vind je in onze flyer.
Waar staan we?
Sinds anderhalf jaar is een enthousiaste groep van 8 kartrekkers zich aan het oriënteren op de mogelijkheden voor een Herenboerderij in de omgeving van Gorinchem. We hebben meerdere Herenboerderijen bezocht en veel met de mensen van Herenboeren Nederland en met elkaar gesproken over het concept.
Inmiddels is er een deskundig bestuur dat op 7 november bij de notaris is geweest om de coöperatie Herenboeren Gorinchem te bezegelen en hebben zich al veel aspirant-leden gemeld. De eerste informatiebijeenkomst op 19 november was met meer dan 100 bezoekers een groot succes. Naast de vele aanmeldingen van aspirant leden, meldden 15 bezoekers zich aan om actief bij te dragen aan de realisatie van Herenboeren Gorinchem. Daardoor hebben we nu naast een kartrekkersgroep twee werkgroepen met specifieke taken: werkgroep Activiteiten/Communicatie en werkgroep Grond.
Timon van Wijngaarden stelt de kartrekkers voor op de eerste informatieavond
Programma de tweede informatieavond:
- Kartrekkers stellen zich voor
- In het eerste deel zal Maarten Scherrenburg van Herenboeren Nederland in een levendige presentatie laten zien wat een Herenboerderij is.
- Daarna zal Wilma Abspoel (secretaris Herenboeren Gorinchem) wat meer inzoomen op de Gorinchemse situatie.
- Voorzitter Timon van Wijngaarden zal de laatste ontwikkelingen bespreken en daarna is er volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.
- Het programma komt in grote lijnen overeen met de eerste informatiebijeenkomst, maar mocht je het leuk vinden om voor de tweede keer te komen, van harte welkom!
Aanmelden:
Met het oog op de hoeveelheid zelfgebakken lekkernijen, verzoeken we je om vooraf aan te melden via: gorinchem@herenboeren.nl
Informatie
Meer informatie vind je in de flyer of kijk op: www.Herenboeren.nl
Een verslag van de eerste informatiebijeenkomst vind je op:
https://www.depuntarkel.nl/blog/herenboeren-gorinchem-groot-succes
Hopelijk tot 10 februari!
Met een groene groet,
Namens kartrekkers van Herenboeren Gorinchem
Wilma Abspoel, de Punt Arkel - 0183 564511

Kan het kapitalisme de klimaatproblemen oplossen?
menu
Platform for City Culture and Public Debate
06.03.2024
Kan het kapitalisme de klimaatcrisis oplossen?
met Brett Christophers
Datum: woensdag 6 maart 2024
Tijd: 20:00 (borrel vanaf 19:30)Locatie: Independent School, Delftsestraat 33, Rotterdam
Entree: €10,- (regulier), €6,- (gereduceerd)
Taal: Engels
Wat als we de economische principes die ons zouden moeten helpen een betere wereld te creëren, fundamenteel verkeerd begrijpen? Op woensdag 6 maart verwelkomen we professor Brett Christophers ter gelegenheid van zijn krachtige nieuwe boek The Price is Wrong: Why Capitalism Won't Save the Planet.
"Dit boek is een must-read voor iedereen die wil begrijpen waarom het kapitalisme zo'n buitengewoon obstakel vormt voor echte vooruitgang tegen de afbraak van het klimaat", zegt Jason Hickel, auteur van Less is More: How Degrowth Will Save the World.
Toen we Brett Christophers voor het eerst ontmoetten, ter gelegenheid van zijn boek The New Enclosure: The Appropriation of Public Land in Neoliberal Britain (2018), werden we meteen fan. Een boek per jaar, de politiek econoom en hoogleraar sociale en economische geografie, biedt een forensisch onderzoek en ingrijpende kritiek op het kapitalisme van het begin van de eenentwintigste eeuw.
Het werk van Christophers – hij ging door met het schrijven van Rentenierskapitalisme: wie is de eigenaar van de economie en wie betaalt ervoor? (2020) en Our Lives in Their Portfolios: Why Asset Managers Own the World (2023) – draait om één enkele vraag. Hoe kunnen we verwachten dat het algemeen belang wordt gediend, als alle betrokken activa (grond, huisvesting, natuurlijke hulpbronnen, elektriciteit, intellectueel eigendom, digitale platforms) in handen zijn van particuliere bedrijven?
In zijn nieuwste boek, The Price is Wrong: Why Capitalism Won't Save the Planet (2024), biedt hij een essentiële interventie in tijden van klimaatcrisis. Wat als het probleem niet is dat de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te duur is, maar dat het redden van de planeet niet voldoende winstgevend is? En hoe nemen we de controle terug?
Deelnemers
Brett Christoffel
Brett Christophers is hoogleraar Sociale en Economische Geografie aan het Instituut voor Huisvesting en Stedelijk Onderzoek van de Universiteit van Uppsala (Zweden). Hij bestudeert verschillende aspecten van het westerse kapitalisme, zoals privatisering, financialisering, vermogensbeheer en rentenierskapitalisme. Zijn meest recente onderzoek richt zich op de rol die markten, overheden en particuliere bedrijven spelen bij het tegengaan van klimaatverandering.
Sandra Phlippen
Sandra Phlippen is universitair docent aan Erasmus School of Economics en hoofdeconoom bij ABN AMRO. Eerder was ze hoofdredacteur van ESB, het tweewekelijkse tijdschrift voor economie en statistiek in Nederland en economieredacteur bij het Algemeen Dagblad.
Gastheer
Geert Maarse
Geert Maarse is journalist en programmamaker. Na ruim vijf jaar voor de Erasmus Universiteit te hebben gewerkt, is hij gespecialiseerd in het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met het publieke debat. Hij heeft een achtergrond in Bedrijfskunde en Cultuurwetenschappen. Hij is de oprichter en vaste presentator van Studio Erasmus, een maandelijks wetenschapsmagazine dat wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam. Hij werkte aan een documentaire en publiceerde in een aantal online en offline media (de Volkskrant, Vers Beton, Erasmus Magazine).
Platform voor Stadscultuur en Publiek Debat
info@dedependance.eu
Meer over ons

Avond met Gaia Vince, schrijfster van het boek Nomad Century
menu
Platform voor Stadscultuur en Publiek Debat
22.02.2024
Nomad Century: hoe klimaatmigratie onze wereld zal hervormen
met Gaia Vince
Openbare lezing
Wil je dit evenement bezoeken, evenals Kan het kapitalisme de klimaatcrisis oplossen? met Brett Christophers (06.03) en The Patriarchs: How Men Came to Rule met Angela Saini (11.03)? We bieden een nieuwjaarskorting: bezoek alle drie de evenementen, betaal er slechts twee. Selecteer het 3-voor-2 ticket in de ticketshop.
Datum: donderdag 22 februari 2024
Tijd: 20:00 (borrel vanaf 19:30)Locatie: Keilepand, Keilestraat 9F, Rotterdam
Entree: €10,- (regulier), €6,- (gereduceerd)
Taal: Engels
Op donderdag 22 februari verwelkomen we de bekroonde journaliste Gaia Vince om haar gedurfde en alom geprezen boek 'Nomad Century: How Climate Migration Will Reshape Our World' te bespreken.
Kustlijnen nemen jaar na jaar af. Bosbranden en orkanen die steeds grotere delen van vernietiging achterlaten. Droogte die hele regio's verdrijft. De mensheid begint de gevolgen van klimaatverandering te voelen. Maar hoewel er consensus is ontstaan over de oorzaak van deze wereldwijde ramp, begint de uiteindelijke consequentie - een totale hervorming van de menselijke geografie van de aarde - pas tot ons door te dringen.
In haar alom geprezen boek Nomad Century schetst Gaia Vince de omvang van deze wereldwijde noodsituatie. Met elke graad temperatuurstijging zullen een miljard mensen worden verdreven uit de zone waarin mensen al duizenden jaren leven. Hoewel we er alles aan moeten doen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten, is de brute waarheid dat grote delen van de wereld onbewoonbaar worden.
Hoe kunnen we omgaan met deze onvermijdelijke klimaatmigratie? We zullen als soort naar het noorden moeten trekken, betoogt Vince, naar de bewoonbare randen van Europa, Azië en Canada en de vergroenende poolcirkel. Op basis van een schat aan oogverblindende gegevens en originele rapportages laat ze zien hoe migratie niet alleen voordelen oplevert voor migranten zelf, maar ook voor gastlanden, waarvan er vele te maken hebben met demografische crises en tekorten aan arbeidskrachten.
"Een opzwepende oproep tot wapens" - Financial Times
"Dit boek moet niet alleen door elke politicus worden gelezen, maar door elke persoon op de planeet" - The Guardian
Dit evenement wordt georganiseerd door De Dépendance in nauwe samenwerking met KeileCollectief, IABR en CARBON LAB: GROUP A's denktank voor klimaatpositieve ontwerpstrategieën.
Deelnemers
Luidspreker
Gaia Vince
Gaia Vince is een bekroonde wetenschapsjournalist, presentator en non-fictieauteur. Als expert op het gebied van wereldwijde ecosystemen, menselijke impact en klimaatverandering droeg ze bij aan Science, Nature, New Scientist, The Guardian en BBC. Haar boek 'Adventures in the Anthropocene: A Journey to the Heart of the Planet We Made' (2014) won de Royal Society Winton Prize for Science Books. Haar derde boek 'Nomad Century' (2022) werd over de hele wereld geprezen. In 2024 ontving ze de Angela Croome Award van de European Geosciences Union.
Gastheer
Geert Maarse
Geert Maarse is journalist en programmamaker. Na ruim vijf jaar voor de Erasmus Universiteit te hebben gewerkt, is hij gespecialiseerd in het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met het publieke debat. Hij heeft een achtergrond in Bedrijfskunde en Cultuurwetenschappen. Hij is de oprichter en vaste presentator van Studio Erasmus, een maandelijks wetenschapsmagazine dat wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam. Hij werkte aan een documentaire en publiceerde in een aantal online en offline media (de Volkskrant, Vers Beton, Erasmus Magazine).
Platform voor Stadscultuur en Publiek Debat
info@dedependance.eu
Meer over ons
Volg ons op
De Dépendance wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de gemeente Rotterdam.

Stem voor het klimaat!
Jouw stem telt!
Op 22 november heb je de kans om het verschil te maken voor het klimaat. Er zijn 3 partijen die de beste plannen hebben voor het klimaat Dat zijn: Groenlinks/PvdA, Partij voor de Dieren, en Christen Unie.
Meer info: https://www.greenpeace.org/nl/klimaatverandering/3357/duurzame-kieswijzer-op-klimaatkeuze-nl/
Of: https://www.vanafhier.nl/duurzame-kieswijzer
Of: https://www.kieskompas.nl/

Klimaatmars 12 november 2023
KOM NAAR AMSTERDAM!
Het klimaat verandert. Dat heeft grote gevolgen voor iedereen. Voel je niet machteloos, maar doe mee met de grootste klimaatmars ooit! Wil je samen reizen: Neem contact op met de Punt Arkel.
Meer info en aanmelden:

40 jaar WAV: Lustrumviering
Koeien van de biologisch-dynamische boerderij Noorderlicht
Filmfestival in klimaatweek
FILM: HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA
In de bibliotheek van Hardinxveld wordt in het kader van de klimaatweek een documentaire vertoond die de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur laat zien, met name in de regio waar wij wonen. De documentaire is in de afgelopen jaren al meermalen bekroond.
Meer info en kaartjes:

Rechtszaak Boomgaard Onderweg tegen gemeente Molenlanden
BOOMGAARD ONDERWEG WIL DOOR!
Iedereen is welkom op de publieke tribune: 15.00 uur, Rechtbank , Wilhelminaplein 100-125, Rotterdam.
Per 4 mei dit afgelopen voorjaar heeft de gemeente het contract opgezegd, wat 4,5 jaar geleden met Stichting de Punt is gesloten . In dit contract draagt de toenmalige gemeente Giessenlanden, in de persoon van wethouder Teunis Jacob Slob het beheer over aan Stichting de Punt. Voor de natuur en voor de gemeenschap. Inmiddels is het project in alle opzichten zeer geslaagd:
De natuur groeit en bloeit dat het een lust is
Iedere week wordt er op zaterdagochtend door een grote groep enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt. Weer of geen weer, zomer en winter.
Velen zijn “vriend van de boomgaard” geworden, waaronder de gemeente Gorinchem.
De diversiteit, zowel in fruit als in natuur is enorm toegenomen.
Er is een gemeenschap ontstaan met een grote sociale en maatschappelijke impact. Er wordt gewerkt, uitgewisseld (van stekjes tot ideeën), geleerd, gezaaid, geoogst, gepraat, gevierd en gerouwd. Maar bovenal: Verbonden.
De ontwikkelingen in de boomgaard worden met belangstelling gevolgd door alle “groene boeren-organisaties “ in Nederland, vanwege de grote betekenis van dit soort initiatieven voor de duurzaamheidstransitie.
Aan al dit moois wil wethouder Jan Lock nu een einde maken, omdat 2 buren klagen. Die zouden graag zien dat het beheer weer werd zoals 30 jaar geleden: Netjes gemaaid en gesnoeid. Dat deze buren dat willen, kunnen we nog wel begrijpen en daar willen we ook wel rekening mee houden. Maar dat een gemeente hier zo in mee gaat, in een tijd waarin de nood voor klimaat en biodiversiteit zo hoog is, blijft voor ons onbegrijpelijk.
Meer achtergrondinformatie over dit conflict:
Zie de blogs op deze website van 13 februari tot 8 maart dit voorjaar.

Boompjes oogsten in Natuurtuin
In de Natuurtuin hebben zich het afgelopen jaar boompjes uitgezaaid die niet kunnen blijven staan op die plek. We spitten ze uit, zodat ze elders een mooie plek krijgen om groot te worden. Vaak in voedselbossen van Caring Farmers. Wil je mee helpen? Om 10.00 uur staat de koffie klaar! Kom naar de Punt Arkel, Schotdeuren 52, 4241 BS, Arkel.
We doen dit in samenwerking met Meerbomen.nu, voor klimaat en biodiversiteit. Meerbomen.nu is een initiatief van Stichting Meergroen, Urgenda en Caring Farmers. Wil je op een andere tijd of andere plaats aan het initiatief meedoen?
Meer info: www.Meerbomen.nu/bomenplanner

Boompjes oogsten voor Meerbomen.nu
Tussen de fruitbomen van de boomgaard zaaien zich ieder jaar boompjes uit die daar niet kunnen blijven. Die laten wij niet verdwijnen onder de bosmaaier, maar spitten we uit, zodat ze elders een mooi plekje kunnen krijgen. Wil je meehelpen? Van harte welkom. Wil je één of meer boompjes hebben? Kom aan het einde van de ochtend langs, dan kun je wat meenemen.
Op andere plekken mee doen met deze activiteit?
Kijk op www.Meerbomen.nu/bomenplanner

Film Onder het Maaiveld
IN NATUURCENTRUM GORINCHEM vertoont het Filmfestival Gorinchem in de buitenbios deze prachtige film over alles wat er onder de grond leeft en groeit.
Kijk voor meer info en kaartjes:
https://www.iffg.nl/programma/nieuws/fascinerende-documentaire-bij-natuurcentrum/

WAKKER WORDEN!
De Europese Commissie bereidt een herziening van de regels voor veredelingstechnieken voor. Dat betekent dat genetisch bewerkte producten straks niet meer herkenbaar zijn voor de consument, ook niet bij biologische producten. Dat kan een bedreiging zijn van de keuzevrijheid van jouw dagelijkse boodschappen. Bij de Punt Arkel kun je een kaart ophalen om aan de Minister te sturen en/of teken de petitie.
Petitie tekenen of meer informatie:

Open Tuin Groei en Bloei
Geurende rozen
Zaterdag 17 juni kunnen bezoekers van de Natuurtuin genieten van de uitbundig bloeiende geurende rozen. De lentebloemen zijn al uitgebloeid en veel zomerbloeiers laten nog even op zich wachten, maar met deze temperaturen is het goed toeven in de groene verkoelende weelde van de Natuurtuin aan het water. De zangvogels laten nog goed van zich horen en ook zijn er, anders dan in de omgeving, veel vlinders en libellen te spotten.
Voor wie dat wil , is er natuurlijk een (h)eerlijk kopje koffie of thee. Speciaal: Muntthee uit de tuin of perensap uit eigen boomgaard

Wandelvierdaagse bij de Punt Arkel
RUSTPUNT VOOR WANDELAARS
De wandelaars zijn op 19 mei van harte welkom bij de Punt Arkel. Wij zorgen voor vers gebak van de biologische banketbakker en natuurlijk is er koffie/thee en ons eigen “boomgaardsap”. Hopelijk is het mooi weer, zodat de wandelaars kunnen genieten van de Natuurtuin die in volle bloei staat. En als dat niet het geval is, maken we de kachel aan en is het goed toeven in onze gezellige “Koffie-punt”.

Bloesemfeest in Boomgaard Onderweg
BLOESEM IN VOLLE PRACHT
Zaterdag 15 april nodigen we iedereen uit te komen genieten van de lentebloesems in Boomgaard Onderweg. Vanaf 10.30 uur tot 14.00 uur worden er rondleidingen gegeven met uitleg over de boomgaard. Onder het genot van een kopje koffie/thee met appeltaart kunnen bezoekers genieten van de muziek van onze 2 boomgaard-troubadours. We proosten op het nieuwe seizoen met ons heerlijke peren-appelsap en het zou zo maar kunnen dat we ook nog een flesje perencider open trekken.
Het sap en de cider zijn zaterdag ook te koop.
Kom even langs en laat je verrassen door de prachtige plek en inspirerende ontmoetingen.

Rondleiding en muziek in Natuurtuin de Punt
Open dag Natuurtuin met muziek en rondleiding
Op zaterdag 1 april is de Natuurtuin de hele dag te bezoeken, vanaf 10.00 uur. ’s Middags zijn er om 14.00 uur en om 15.00 uur rondleidingen door de tuin en voor belangstellenden ook in de zelfgebouwde eco-woning.
Voor de extra feestelijke omlijsting is er vanaf 14.00 uur muziek van de Muziekwerkplaats de Doorbraak in Leerdam. Hopelijk is het zo mooi weer dat de muzikanten in de tuin kunnen zitten. Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage voor Stichting Nimba wordt op prijs gesteld.

Plantjes en stekjes markt Natuurtuin
NATUURTUIN VERKOOPT PLANTJES VOOR GOED DOEL
Op zaterdag 1 april organiseren wij bij de Punt Arkel de jaarlijkse plantjes- en stekjesmarkt. In het voorjaar ga ik met een schepje en heel veel bloempotjes de tuin door. Er zijn altijd planten die in het afgelopen jaar heel groot geworden zijn of zich uitgezaaid hebben op plekken waar ze niet kunnen blijven. Ze worden zorgvuldig opgepot in biologische potgrond.
Geen bestrijdingsmiddelen: Het grote voordeel van deze plantjes is dat ze het altijd goed doen en niet bewerkt zijn met chemische middelen, wat bij veel planten uit het tuincentrum wel het geval is. Zelfs bij bijen- en vlinderplanten. De meeste van onze planten worden graag bezocht door vlinders en bijen.
Veel van onze planten zijn meerjarig. Dat wil zeggen dat ze ieder jaar terug blijven komen. We proberen op de markt een zo groot mogelijke diversiteit aan te bieden. Dat betekent dat er ook wat zeldzame soorten bij zitten. Dus als je vroeg bent, heb je de eerste keus. Voor de liefhebbers hebben we dit jaar ook veel uitgezaaide judaspenning.
Zaden: Natuurlijk zijn er ook volop biologische zaden van de Bolster, zowel voor de bloementuin als voor de moestuin. Voor iedereen die een wilde bloemenweide wil zaaien, hebben we weer veel zakjes Prachtlintmengsel op voorraad. Dit is een meerjarig mengsel van wilde bloemen, speciaal samengesteld voor deze streek. Bij aankoop van 10 planten of meer, krijg je een zakje “Puntzaad” cadeau. (een mengsel van zaden van het afgelopen jaar)
Stichting Nimba: We vragen voor de plantjes een kleine vergoeding. Die is voor Stichting Nimba in Guinee (West-Afrika). Bij de school van Stichting Nimba is een moestuin, waar de kinderen leren hun eigen groenten te verbouwen. Daar is geld nodig voor nieuw plantmateriaal en zaden. https://www.nimba.nl/


Boompjes planten met NL-Doet
Op vrijdag 10 maart en zaterdag 11 maart gaan we boompjes en struiken planten langs het kanaal in Arkel. Langs het industrieterrein staat een rij essen, waarvan een aantal dood is door essentaksterfte. In overleg met de Provincie gaan we die vervangen door bosjes met meer gemengde soorten, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Bijkomend voordeel is dat hierdoor het zicht op het industrieterrein veel groener wordt. Langs de bomen en bosjes loopt een wandelpad, zodat iedereen er van kan genieten.
We verzamelen ‘s morgens om 9.30 uur bij de Punt Arkel (Schotdeuren 52, 4241 BS) en lopen vandaar naar de locatie. Om 16.00 uur stoppen we. Wij verzorgen eten , drinken en gereedschap. Zorg voor warme (regen-)kleding en werkhandschoenen. Als je zelf een spade hebt, neem die dan mee.

Doneer een zaailing
MEERBOMEN.NU ZOEKT BOOMPJES
Zaterdag 11 februari is een landelijke inleverdag voor jonge boompjes, zogenaamde zaailingen. Hebben zich in jouw tuin boompjes of struiken uitgezaaid waar je geen plek voor hebt, dan kun je ze inleveren voor Meerbomen.nu. De boompjes worden dan elders geplant waar ze groot kunnen worden. Het gaat om boompjes van 0,5 tot 1,5 meter. Ze kunnen ingeleverd worden zonder pot of kluit, met alleen wortels. Wel is het handig de wortels te beschermen tegen uitdroging. Bij de Punt Arkel worden boompjes verzameld. Tijdelijk worden ze ingekuild en daarna verspreid via het netwerk van Meerbomen.nu. Meer info: www.Meerbomen.nu
Heb je een groot stuk tuin , bos of park waar meer dan 100 zaailingen staan? Neem dan contact met ons op, want dan organiseren we een oogstdag met meerdere vrijwilligers om te helpen.

Film over Voedselbossen in Natuurcentrum
FILM.FOOD.FEST van Voedsel Anders
Het Natuurcentrum Gorinchem en de Punt Arkel nodigen u uit voor een film over Voedselbossen. Het is een Vlaamse film, die laat zien hoe mensen dicht bij de natuur en samen met anderen op een nieuwe (of juist heel oude) manier voedsel produceren.
De film wordt gedraaid in Natuurcentrum Gorinchem, op vrijdagavond 25 november. Aansluitend is er een presentatie van de Punt Arkel over Boomgaard Onderweg.
Een boomgaard op de grens van Gorinchem en Arkel, die door vrijwilligers omgevormd wordt van traditionele productieboomgaard tot voedselbos.
In het nagesprek verkennen we de mogelijkheden voor een CSA (biologische groentekwekerij) in onze regio.
Om 19.30 uur is de ontvangst met koffie/thee in het Natuurcentrum: Gijsbert van Andelpark 1, Gorinchem.
Kaarten a € 5,00 (inclusief 2 drankjes en hapjes) verkrijgbaar bij het Natuurcentrum of bij de Punt Arkel.
Het Food-Film-Fest is een initiatief van Voedsel Anders en wordt in de maand november op veel locaties in Nederland en Vlaanderen georganiseerd.
Over de film:
Landschapsontwerper Louis De Jaeger onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit die wonderlijk goed samenwerken en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem
In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen van pioniers en ervaringsdeskundigen toont Louis hoe voedselbossen verbindend werken in lokale gemeenschappen en zorgen voor een bepaald evenwicht. En is dat niet precies wat de samenleving nodig heeft?
Meer info over een andere voedselproductie? www.Voedselanders.nl
Of bekijk de trailer van de film: https://youtu.be/O9pji6uOKhQ

KLIMAATBURGEMEESTER OPENT FILMFESTIVAL
Klimaatburgemeester Peter Verschoor is gastheer op de film-avond over Voedselbossen in het Natuurcentrum Gorinchem.
Hij zal de avond openen en de nabespreking leiden.

STEM OP DE PUNT ARKEL
De Punt Arkel is genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs Molenlanden.
Er zijn 3 categorieën. Wij zijn genomineerd in de categorie “Ondernemers”
Stemmen kan tot 1 december op de website van de gemeente Molenlanden:
https://www.molenlanden.nl/duurzaamheidsprijs-molenlanden
Ons promo-filmpje kun je kijken via:
STEM NU!
Landelijke Natuurwerkdagen 4 en 5 november
Vrijdag 4 november:
Werkdag in Natuurtuin de Punt: Wilgen knotten en boompjes uitspitten voor Meerbomen.nu. We beginnen om 10.00 uur met koffie en gaan door tot ca 15.00 uur. Als je vooraf aanmeldt bij www.Natuurwerkdag.nl zorgen wij voor voldoende gereedschap, eten en drinken.
Zaterdag 5 november:
Werkdag Boomgaard Onderweg: Boompjes (zaailingen) uitspitten voor Meerbomen.nu en snoeien van perenbomen. Er zijn deskundigen aanwezig om “snoeiles” te geven. Tijd: 10.00 - 13.00 uur. We starten om 10.00 uur met koffie en appeltaart. Meer info en aanmelden op www.Natuurwerkdag.nl .

Actie Tegelwippen
Meer bloemen, minder stenen!
Dat is het streven in de Week van de Duurzaamheid van 17 tot 16 september. Haal een paar tegels uit de tuin en kom bij de Punt Arkel gratis vaste planten halen voor vlinders en bijen. Voor iedere ingeleverde tegel 1 gratis plant.
Tegen kleine vergoeding zijn ook veel planten uit de Natuurtuin mee te nemen.
Bovendien voor iedereen die mee doet een gratis zakje “Puntzaad” gemengde zaden uit Natuurtuin de Punt. Wanneer? Woensdag t/m zaterdag 10.00- 17.00 uur.
Open tuin en open huis de Punt Arkel
Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen door de Natuurtuin en de zelfgebouwde eco-woning bij de tuin.
We schenken een glaasje perensap uit Boomgaard Onderweg.

Oogstfeest Boomgaard Onderweg
In de boomgaard is volop perenoogst: Genoeg voor iedereen!
Zin om ook wat peren te oogsten? Kom langs en geniet van een stukje perentaart, de mooie plek en de gezelligheid.
Rondleidingen tussen 10.00 en 12.00 uur.