Symposium over biodiversiteit

CONGRES PARTIJ VOOR DE DIEREN IN ZWOLLE OP 16 NOVEMBER

In de uitverkochte schouwburg in Zwolle hadden Kees en ik nog net het geluk een plaatsje te bemachtigen op het ledencongres van de Partij voor de Dieren. Het thema was: “Biodiversiteit”.

Dat vonden wij wel de moeite waard om af te reizen naar het oosten van het land. Onze moeite werd dubbel en dwars beloond. Vanaf dat we binnen kwamen tot het eind zijn we bijzonder geboeid geweest.

Om te beginnen door het vriendelijke diverse publiek waarin alle leeftijden vertegenwoordigd waren. Hoewel ik een groot voorstander ben van het in gesprek gaan met anders denkenden, is het soms een verademing om even onder mensen te zijn die het op z’n minst eens zijn met wat voor jou van levensbelang is: respect en liefde voor alles wat leeft.

In de grote zaal van de schouwburg waren 2 sprekers en vervolgens een panel van 5 mensen die allen betrokken waren bij biodiversiteit.

De eerste spreker was Patrick Jansen, (bioloog en onderzoeker, Wageningen Universiteit) over het belang van biodiversiteit. Hij laat zien hoe veel soorten bedreigd worden met uitsterving. Vervolgens legt hij uit wat de gevolgen daarvan zullen zijn. Kort samengevat: De toekomst van de mensheid ziet er niet rooskleurig uit. Daarna volgt gelukkig ook een positiever verhaal:

Patrick Jansen over: Wat is biodiversiteit?

Hij laat zien dat biodiversiteit niet alleen betekent: veel soorten. Het belang van verscheidenheid geldt op 3 gebieden:

-         Ecosystemen en levensgemeenschappen

-         Soorten binnen ecosystemen

-         Genetische variatie binnen soorten

De complexiteit van het ecosysteem

Ook geeft hij aan wat daarvoor nodig is:

-         Meer ruimte voor natuur en natuurgebieden onderling verbinden

-         Vervuiling, verzuring , bemesting en verdroging terugdringen

-         Mensengebied natuurvriendelijker maken (zoals woonwijken, landbouwgronden etc.)

-         De Nederlandse ecologische voetafdruk verminderen (door ons consumptiepatroon dragen we bij aan veel natuurverlies in verre landen)

Een zweefvlieg

Patrick Jansen geeft voorbeelden van doorgaans onopvallende dieren die een belangrijke functie in het ecosysteem hebben: Bijvoorbeeld de zweefvlieg die in boomgaarden zorgt voor zowel bevruchting van fruit als bestrijding van “schadelijke” insecten.

Mij treft vooral zijn verhaal over de sneeuwgors: “Die is nergens goed voor, maar wat doet dat ertoe. Hij heeft net als ieder levend wezen een intrinsiek recht op bestaan. Wie zijn wij om te bepalen wie wel of niet in leven mag blijven. Hij heeft er miljoenen jaren over gedaan om sneeuwgors te worden en nu is hij precies goed  en prachtig. ”

Uitstervende dieren kunnen we zien als “kanarie in de kolenmijn” . Eerst sterven de dieren uit, daarna is de mens aan de beurt.

Daarna sprak Ingrid Visseren-Hamakers (hoogleraar milieubeleid en politiek, Radboud Universiteit en Pv.d.D-Eerste Kamerlid) over maatschappelijke verandering.   Om die maatschappelijke verandering tot stand te brengen is een transformatie van het duurzaamheids- en biodiversiteitsbeleid nodig. Met andere woorden: Er zijn systeemveranderingen nodig. Met hier en daar wat aanpassingen komen we er niet.

Het was geen moment saai…………………

Zij illustreert dit met als voorbeeld de bodem, wat een zeer complex systeem is en waarin een kleine verstoring al grote gevolgen kan hebben voor het hele systeem.

Hoe een piepkleine Nematode uit de bodem belangrijk is

Vervolgens nemen er 5 mensen in het panel plaats, die zich ieder op eigen wijze inzetten voor biodiversiteit (of diversiteit in het algemeen)

Alle panelleden benadrukken wat actieve burgers kunnen doen voor de biodiversiteit, zowel in natuurgebieden als in duurzame landbouw. Qader Shafiq laat bovendien zien hoe in de projecten van “Kleurrijk groen” het “kleurrijk” niet alleen slaat op de natuur, maar ook op de verscheidenheid aan mensen die in dit project mee doen.

Deelnemers aan het project Kleurrijk Groen in Nijmegen

Qader Shafiq (Kleurrijk Groen)
Tom van de Beek (The Pollinators)
Janneke Hoekstra (Land van Ons)
Sacha van der Meer (Het Levend Archief)
Jesse Luijendijk (PvdD-wethouder Almere)

Vrijwilligers aan het werk in de natuur in Almere, samen met de wethouder Jesse Luijendijk

Het absolute hoogtepunt van de middag is de toespraak van Esther Ouwehand. Haar woorden over wat deze samenleving nu in deze tijd nodig heeft, raken iedereen in het hart. Ik hield het niet droog toen zij met liefde en bezieling sprak over het belang dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Dat wij geweld niet moeten accepteren, ongeacht wie het doet.  Dat verscheidenheid juist cohesie kan bevorderen. Dat wij streven naar een liefdevolle samenleving waarin plaats is voor iedereen, met waardige leefomstandigheden voor iedereen, inclusief planten en dieren. Zij krijgt een langdurende staande ovatie.

Toespraak Esther Ouwehand

Na afloop was er naast een gezellige informatiemarkt de mogelijkheid om te “speeddaten” met politici uit diverse delen van het land. Ik had daar leuke en interessante gesprekken met raadsleden uit Groningen en Amsterdam en een wethouder uit Almere. Allen zetten zich in hun werk in voor meer biodiversiteit.

Vorige
Vorige

Winterworkshops in Boomgaard Onderweg

Volgende
Volgende

Herenboeren Gorinchem groot succes