Film: Onder het maaiveld

VOORVERTONING IN EYE, FILMMUSEUM AMSTERDAM.

Zondag 26 februari waren Kees en ik bij de voorvertoning van de film “Onder het Maaiveld” op uitnodiging van de biologische groothandel Odin en Caring Farmers.

Alle bezoekers kregen een bekertje grond mee van biologische Boerderij Eyckenstein om het rijke bodemleven te verspreiden.

Van de makers van “de nieuwe Wildernis”

De film neemt ons mee naar de ongeziene wereld onder onze voeten: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.  Er zitten meer levende organismes in een theelepel grond dan dat er mensen op aarde zijn, maar het verlies aan biodiversiteit in de bodem is alarmerend. Dus vonden de makers van De nieuwe wildernis en De nieuwe stad het de hoogste tijd om deze ondergrondse wereld in beeld te brengen.

Onder het maaiveld vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin, met de geur van verse aarde in hun neus, beseffen ze dat dat het bovengrondse leven zonder de grond onder het maaiveld nooit zou bestaan.

Symbiose

Deze film maakt nederig, omdat je beseft dat onze aarde bevolkt wordt door een niet te bevatten hoeveelheid levende wezens, die in alles op elkaar afgestemd zijn en van elkaar afhankelijk zijn in een rijk vertakte symbiose.  Deze rijkdom komt optimaal tot bloei als de mens zich er niet mee bemoeit. De film geeft ook hoop, omdat je ziet hoe mensen een uitgeputte  bodem weer tot leven kunnen brengen en tegelijkertijd  gebruiken voor het verbouwen van voedsel.

Binnenkort in de bioscoop

De film is een absolute aanrader!

Kijk voor de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=cPCG5_G0HYk

Prettig gezelschap

Het was, zo midden in de strijd die wij moeten leveren om Boomgaard Onderweg heel te houden, troostrijk om in een uitverkochte grote zaal van Eye te zitten , te midden van mensen die zich op één of andere manier betrokken voelen bij zorg voor de aarde. Treurig en verhelderend tegelijk was het te horen dat er bij alle “groene initiatieven” klagende buren waren.

Vorige
Vorige

Wat heeft de natuurinclusieve landbouw nodig?

Volgende
Volgende

Wat is behoorlijk beheer?