Wat is behoorlijk beheer?

BEVORDERING VAN BIODIVERSITEIT

Over hoe je een boomgaard beheert, kun je eindeloos discussiëren. Dat doen we dan ook veel binnen onze groep. Ook hebben we er ons afgelopen jaren zorgvuldig in verdiept wat er nodig is om een boomgaard biologisch te beheren. We zien nu na 4 jaar dat onze inspanningen vruchten af werpen, letterlijk en figuurlijk. De boomgaard levert niet meer alleen  peren en pruimen, maar ook bessen, bramen, appels, een rijkdom aan wilde planten en bloemen, nestgelegenheid voor vogels en voedsel voor insecten en vogels. Niet in de laatste plaats is het een plek waar mensen elkaar ontmoeten, genieten van natuur en ideeën uitwisselen.

Over één ding was geen discussie: Al ons handelen moest in dienst staan van het vergroten van de biodiversiteit. Dat was onze opdracht van de gemeente, zoals die in de overeenkomst is vastgelegd. Hieronder de letterlijke tekst van deze overeenkomst:

De overeenkomst:

Gemeente Molenlanden, overeenkomstig het besluit van burgemeester en wethouders, dd 14 juli 2020, te dezen vertegenwoordigd door dhr. Teunis Jacob Slob, hierna te noemen: de gemeente;

Natuurorganisatie de Punt Arkel, vertegenwoordigd door dhr. Kees Maarse, hierna te noemen: de initiatiefnemers

Overwegende:

  • Dat de gemeenteraad van Giessenlanden op 28 juni 2012 het Groenbeleidsplan Giessenlanden 2012-2022 (kortweg: Groenbeleidsplan) heeft vastgesteld.

  • Dat het Groenbeleidsplan het voor beide partijen belangrijke uitgangspunt hanteert, dat voor het groen beschermende maatregelen moeten worden genomen om het groen zoveel mogelijk te behouden.

  • Dat in het Groenbeleidsplan de mogelijkheid voor groenparticipatie is opgenomen voor gronden die eigendom zijn en blijven van de gemeente

  • Dat de initiatiefnemers de boomgaard en aangrenzende groenpercelen, gelegen aan de (Arkelse) Onderweg te Arkel/Gorinchem in beheer en onderhoud willen overnemen van de gemeente , waarbij de focus van beheer zal komen te liggen op het stimuleren van biodiversiteit op volledig biologische basis.

  • Dat de gemeente het stimuleren van biodiversiteit van belang vindt en in dit kader de boomgaard in beheer en onderhoud wil geven aan de initiatiefnemers waarbij de focus van het beheer zal liggen op het stimuleren van biodiversiteit op volledig biologische basis.

Spagaat

Onlangs liet de gemeente weten terug te willen naar het beheer zoals het in 1990 was. Zoals bekend zijn ze daar per ongeluk met grote voortvarendheid mee begonnen. Wij staan open voor een grote diversiteit aan beheer, maar de kloof tussen wat wij volgens ons contract moeten doen en wat de gemeente nu van ons vraagt, kunnen wij niet overbruggen. Om het concreet te maken hier een voorbeeld:

Welke hazelaar is beter voor de biodiversiteit?

Hieronder staan 2 foto’s van hazelaars. De hazelaar bloeit in de winter. Door zijn vroege bloeitijd is hij een belangrijke voedselbron voor de eerste bijen. De hazelnoten worden in het najaar weer gegeten door vogels en kleine zoogdieren. Beide hazelaars zijn ca 30 jaar oud. De één is onderhouden door de Punt Arkel, de andere door de gemeente. Welke doet het meest voor de biodiversiteit?

Natuurtuin de Punt, hazelaar 28 jaar . Alleen de oudere stammen krijgen bloemen en dragen vrucht.

Boomgaard Onderweg: Hazelaar uit 1990 Iedere 3 jaar worden de stammen bij de grond afgezaagd. (Nu dus 4 jaar) Ze komen niet tot bloei en dragen geen vrucht

 No time to waste….

Hopelijk hebben we hiermee voor iedereen begrijpelijk gemaakt wat het dilemma is. De verwachting is dat het klimaat komend jaar de opwarming van 1,5 graden gaat bereiken. Er is geen tijd te verliezen. We kunnen ons geen uitstapje naar 32 jaar terug in de tijd permitteren.

Vorige
Vorige

Film: Onder het maaiveld

Volgende
Volgende

Excuses? Hoezo?