Stem groen

Ja ik stem op 15 maart voor gezond groenboerenland

Schone lucht, schoon water, een groene omgeving en gevarieerde voeding zijn onze eerste levensbehoeften. Helaas staan deze behoeften allemaal onder druk en daarmee de toekomst voor ons en onze kinderen. Terwijl een groener en gezonder land wel degelijk mogelijk is als we nu de juiste keuzes maken en op de juiste partijen stemmen op 15 maart.

Op welke partijen kun jij op 15 maart jouw stem uitbrengen?

Raadpleeg een stemwijzer en let extra goed op bij vragen die gaan over natuur, landbouw, stikstof, klimaat of water. Na het stemmen kan je nog aangeven welke onderwerpen jij extra belangrijk vindt en kijken wat bepaalde partijen vinden. Stem met je hart en voor toekomstige generaties, succes!

·         Mijnstem.nl voor stemhulp om te helpen bij de Provinciale EN de Waterschapsverkiezingen

·         KiesKompas.nl, voor stemhulp in je eigen provincie

·         Stemwijzer.nl voor Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg

·         KiesKlimaat, geen stemwijzer maar een overzicht van de landelijke partijen en hun stemgedrag op klimaatgerelateerde onderwerpen

Filmpje zie onder:

 https://youtu.be/_ItinhNVfQk

Enkele feiten  op een rijtje:

·         Nederlanders eten de minste groenten van alle Europeanen terwijl minimaal 6 miljard euro van de zorgkosten wordt toegerekend aan het voedselsysteem. 80% van alle voedingsproducten in de supermarkt, komt niet voor in de schijf van vijf voor een gezond voedselpatroon.

Zo is het nu op veel plaatsen in Molenlanden. Op de voedzame gronden, waar lokaal voedsel voor mensen zou kunnen groeien, wordt massaal veevoer verbouwd.

·         Ziekten als Parkinson en verschillende vormen van kanker nemen steeds verder toe. Het hoge pesticide gebruik in Nederland, de hoge fijnstofconcentratie in de lucht van verkeer en veehouderij en de hoge consumptie van bewerkt vlees zijn hier mede-veroorzaker van.

·         Sinds 2000 is het aantal boeren gehalveerd, maar we hebben wel het hoogste aantal koeien, varkens, kippen en andere boerderijdieren per oppervlakte van Europa (CBS).

·         De helft van Nederland is in gebruik voor vee(voer), ook op grond waar prima voedsel voor mensen kan groeien. Als we meer plantaardig gaan eten, hebben we minder landbouwgrond nodig. Er is dan genoeg ruimte voor woningen, natuur en natuurinclusieve landbouw waar het fijn toeven is voor iedereen.

·         Daarbovenop legt de Nederlandse landbouw nog eens beslag op veel landbouwareaal in het buitenland voor veevoer.

·         In vergelijking met andere Europese landen hebben we juist ontzettend weinig biologische boeren, terwijl die minder dieren per hectare houden, geen synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken en geen kunstmest gebruiken waardoor ze veel minder CO2 en stikstof uitstoten. 

Zo kan het er ook uit zien. Honderden gezinnen kunnen dan lokale, betaalbare groente eten. CSA Land in Zicht, Hollandse Rading.

·         We hebben de hoogste stikstofuitstoot van heel Europa. Dat komt uit landbouw, verkeer en industrie. De landbouw had in 2022 een stikstofoverschot van 290 miljoen kg stikstof vooral door gebruik van veevoer van elders en kunstmest.

·         Teveel stikstof is heel schadelijk voor de natuur. Het aantal insecten en vogels holt jaarlijks achteruit, evenals belangrijke insecten zoals bijen die nodig zijn om ons voedsel te bestuiven. 9 op de 10 natuurgebieden staan er niet goed voor.

·         Al sinds 1996 wordt beterschap voor de dieren beloofd. Maar daar komt al 28 jaar niks van terecht. Slechts 12% van de veehouderijen hebben een keurmerk zoals Beter Leven of Biologisch.

Bovenstaande problemen komen voornamelijk door decennia verkeerd beleid, waardoor boeren de verkeerde kant op zijn gestuurd en burgers niet juist zijn geïnformeerd.  Het is tijd voor ander beleid waarbij we niet inzetten op hoge productie voor de export, maar op een voedselsysteem dat gezond en duurzaam voedsel toegankelijk maakt voor iedereen.

Stem voor je gezondheid en voor de natuur

Deze verkiezingen zijn belangrijk, want het gaat om de provincie: hoeveel natuur en schoon water wil jij? Hoeveel biologische, kleinschalige en natuurinclusieve boeren?  Hoeveel gezond voedsel produceert jouw provincie? Hoe schoon wil je dat de lucht wordt voor uw kinderen? Hoe leefbaar wordt de planeet voor jouw kleinkinderen?

Zorg dat jouw stem gaat naar partijen die bovenstaande problemen echt willen oplossen. Stem niet op de partijen die de problemen al jaren laten door sudderen of op de partijen die de problemen bagatelliseren of ontkennen.

Dan valt er nog steeds genoeg te kiezen want er zijn genoeg politieke partijen en waterschappen die graag aan de slag willen met een landbouwtransitie voor schone lucht en schoon water, voor herstel van natuur en landschap en tegen klimaatverandering.

 

Vorige
Vorige

ChristenUnie op de koffie

Volgende
Volgende

Gemeente forceert kort geding